Pesto
Sudėtis
  • 100 g baziliko (galima pakeisti ar papildyti petražolėmis, meškiniais česnakais, burokėlių lapeliais, gražgarstėmis, rūgštynėmis  ar kitais sezoniniais žalumynais)
  • 100 g parmezano ar kito kurio nors kietojo sūrio
  • 100 g kedrų riešutų (galima naudoti ir anakardžio ar graikinius riešutus)
  • 1/2 citrinos
  • 1 šaukštas cukraus
  • 1 arbatinis šaukštelis druskos
  • 2-3 skiltelės česnako
  • ~200 ml Floriol rapsų aliejaus

Pesto

  1. Paskrudink riešutus orkaitėje arba keptuvėje.
  2. Sublendink riešutus su aliejumi.
  3. Pridėk žalumynų, česnakų ir sublendink, kol susidaro vientisa masė.
  4. Tada pridėk druskos, cukraus, šviežiai spaustų citrinos sulčių ir smulkiai sutarkuoto sūrio. Dar kartą viską kartu sublendinti.
  5. Vartojama iškart arba išpilstoma į indelius ir padedama į šaldytuvą.

 

Pesto galima laikyti 2-3 mėnesius – pagrindinė sąlyga, kad pesto viršutinis sluoksnis būtų padengtas aliejumi. Dar saugesnis būdas kaip pesto išsaugoti ilgesnį laiką- išpilstyk į ledo indelius ir po to sušaldyk.

Pesto yra idealus padažas salotoms, tačiau jo naudojimo variacijų yra daugybė ir įvairių, pavyzdžiui, galima pridėti arbatinį šaukštelį pesto kreminei sriubai prieš pateikimą, įmaišyti į omletą, pridėti sūrių pyragų įdarui, ištepti picos pagrindą prieš kepimą, užpildyti vištienos filė sūriu ar ištrinti lašišą prieš įvyniojant į kepimo popierių ir pan.