Pesto
Sudėtis
- 100 g baziliko (galima pakeisti ar papildyti petražolėmis, meškiniais česnakais, burokėlių lapeliais, gražgarstėmis, rūgštynėmis ar kitais sezoniniais žalumynais)
- 100 g parmezano ar kito kurio nors kietojo sūrio
- 100 g kedrų riešutų (galima naudoti ir anakardžio ar graikinius riešutus)
- 1/2 citrinos
- 1 šaukštas cukraus
- 1 arbatinis šaukštelis druskos
- 2-3 skiltelės česnako
- ~200 ml Floriol rapsų aliejaus
Pesto
- Paskrudink riešutus orkaitėje arba keptuvėje.
- Sublendink riešutus su aliejumi.
- Pridėk žalumynų, česnakų ir sublendink, kol susidaro vientisa masė.
- Tada pridėk druskos, cukraus, šviežiai spaustų citrinos sulčių ir smulkiai sutarkuoto sūrio. Dar kartą viską kartu sublendinti.
- Vartojama iškart arba išpilstoma į indelius ir padedama į šaldytuvą.
Pesto galima laikyti 2-3 mėnesius – pagrindinė sąlyga, kad pesto viršutinis sluoksnis būtų padengtas aliejumi. Dar saugesnis būdas kaip pesto išsaugoti ilgesnį laiką- išpilstyk į ledo indelius ir po to sušaldyk.
Pesto yra idealus padažas salotoms, tačiau jo naudojimo variacijų yra daugybė ir įvairių, pavyzdžiui, galima pridėti arbatinį šaukštelį pesto kreminei sriubai prieš pateikimą, įmaišyti į omletą, pridėti sūrių pyragų įdarui, ištepti picos pagrindą prieš kepimą, užpildyti vištienos filė sūriu ar ištrinti lašišą prieš įvyniojant į kepimo popierių ir pan.